Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility מאמר דנטל צאקיר| ההיבט העסקי והכלכלי בשימוש מערכת במרפאה CAD/CAM
top of page

ההיבט העסקי והכלכלי בשימוש מערכת CAD/CAM במרפאה:

מאת : צבי צ'אקיר

היבט כלכלי קאד קאם

טכנולוגיית ה CAD/CAM ברפואת שיניים נראית אולי יקרה,
אולם האם היא חסכונית מבחינה עסקית? 

 

טכנולוגית ה CAD/CAM ברפואת השיניים נכנסת יותר ויותר לשימוש במרפאות שיניים. חשוב לרופא לבדוק האם ציוד ההייטק יהווה השקעה משתלמת למרפאה, בהתחשב בגורמים הבאים: גידול בפריון, עלויות, השירות שניתן למטופלים, הסיוע בהפחתת המתח, איכות המוצר הסופי, החזר על השקעה וקלות השימוש. ההיבטים החשובים ביותר של רכישת ציוד היי טק צריכים להיות, בראש וראשונה, התועלת הכללית למטופל, ואחריו האפקט המצטבר על המרפאה. 

 

השורה התחתונה: יעילות רופא משופרת יחד עם אפשרויות טיפול בטכנולוגיה מתקדמת.

המערכת הכוללת סורק + מחרטה שולחנית במרפאה, מאפשרת ייצור במרפאה של שחזורי חרסינה היברידיים קטנים וגלס סרמיים,  כמו Lava Ultimate ,Suprinity , EMAX  3M ו Enamic וכו', בישיבה אחת וללא שחזורים זמניים או תוך 24-48 שעות שחזורים מלאים מזירקוניה. השחזורים הם ללא מתכת וללא צורך במעבדה חיצונית. בלוקים הזירקוניה או החרסינה הומוגניים, מיוצרים בסביבת ייצור מבוקרת, והתוצאה: דיוק במידות יחד עם איכות מקסימלית של החומר.
מחקרים קליניים רבים הוכיחו את תוחלת החיים הארוכה והחיוביות של שחזורי CAD/CAM.

 

שלושה מרכיבים עיקריים מרכיבים את טכנולוגיית ה- CAD/CAM - סורק אינטראאורלי להדמיית ההכנה, מערכת חומרה ותוכנת מחשב, מכונת חריטה שולחנית קומפקטית ועצמאית הייעודית למרפאה.  

בעוד מספר רב של מאמרים פורסמו על מחקרים קליניים של מערכות CAD/CAM, מעט מאוד מידע נגיש בהיבטים העסקיים והכלכליים של הטכנולוגיה הזו. מאמר זה עוסק בעלויות האפקטיביות של המערכת ה-CAD/CAM המשולבת  של החברות CARESTREAM  (סורק אינטראאורלי), EXOCAD (תכנת עיצוב) ו  Amann Girrbach  (מחרטות), ומטרתו לסייע לרופא השיניים בקבלת החלטת קנייה חכמה.

השפעות עסקיות של טכנולוגית CAD/CAM


השילוב של מערכת במרפאה משפיע על ארבעה תחומים עסקיים עיקריים:

  1. השפעה על המטופל

  2. ההיבט הכלכלי המעשי

  3. ההיבט השיווקי של המרפאה 

  4. ההשפעה על הרופא וצוות המרפאה בנוגע לצמיחה, התחדשות, ומורל.

1. השפעה על המטופל

היתרון הגדול של מערכת ה CAD/CAM למטופל הוא ברור – קבלת העבודה הגמורה תוך שעה או תוך יום- יומיים. זה מושך במיוחד מטופלים עסוקים, שרבים מהם צריכים לתמרן בין שגרה עסוקה לבין זמן פנוי מועט מאוד. 

התהליך של  שחזור כתר אחד עד גשר של 3 כתרים, של onlay ו inlay, המושלמים בפגישה אחת או שיחזור של גשר טוטאלי או של כל עבודה אחרת תוך 48- 24 שעות, נמצאים בשליטה מלאה של הרופא. מבחינה אסתטית, אין להשוות בין כתר מחרסינה או זירקוניה מלאים לבין כתרי חרסינה מעוכים למתכת. המטופלים מעריכים מאד את העמידות ואורך החיים של השחזורים הללו, אבל הכי חשוב, הם מעריכים את הנוחות ואת המראה. 

חשוב לציין בהקשר זה שלא כל מרפאה מתאימה לביצוע עבודות בפגישה אחת במרפאה. מרפאה עמוסה אינה מתאימה כי ההתעסקות בכל השלבים (סריקה-עיצוב-חריטה) באותה פגישה עלולה לשבש את זרימת העבודה ולכן כדאי למרפאה עסוקה לחרוט בזירקוניה ולמסור את העבודה תוך יום או יומיים ואילך, הכל לפי שיקול דעתו של הרופא. רופאים בעלי ניסיון בשימוש המערכות במרפאה מתארים את הזרימה החדשה במרפאה: "העבודות הגמורות מחכות למטופלים במגירה במקום שהמטופלים מחכים לעבודות הגמורות".

2. ההיבט הכלכלי

ההשפעה הכלכלית של  מערכת CAD/CAM על המרפאה היא רבה. ראשית, תזרים מזומנים מואץ כאשר החלק האופרטיבי השוטף (סתימות וחומרים מרוכבים) הומר לOnlays ולכתרים. המערכת מייצרת הכנסות גבוהות יותר לביקור מטופל והיא נותנת ערך גבוה יותר לשעת עבודה, כלומר מייצרת יותר הכנסות בפחות פגישות. שנית, "תרחיש פגישה אחת או שתיים" מבטל את הצורך בפגישות נוספות על כל הכרוך בכך: תהליכי הנהלת חשבונות נוספים  ואישור פגישות נוספות. ביטול ההוצאות וישיבות נוספות, מתבטא בחיסכון ניכר של זמן וכסף. בנוסף, תוספת הזמן שהתפנה יכול להיות מנוצל לייצור הכנסות נוספות. לבסוף, עם המעבר לשחזורי ה- CAD/CAM, התשלומים למעבדה יורדים באופן דרסטי.

3. ההיבט השיווקי של המרפאה.

 

שילוב מוצלח של טכנולוגית CAD/CAM במרפאה כולל פרסום פנימי וחיצוני, חינוך המטופל, שימוש מוגבר בסורק כמצלמת Iintraoral (הסורק משמש גם כמצלמה אינטראאורלית), ותקשורת בין ציוותית טובה יותר.
קיימות הצעות לפרסום פנימי הכוללות חוברות, שלטים, אלבומי צילום לפני ואחרי, הודעות טלפון בהמתנה, ומכתבי הודעה למטופלים. מבצעים חיצוניים יכולים לכלול מאמרים בעיתונים, כמו גם פרסומים ברשתות החברתיות ובאתרי האינטרנט של הרופאים. הפרסום מדגיש את הנוחות והיעילות של טכנולוגית CAD/CAM. 
תמונת שיווק משופרת היא יתרון משמעותי הנגזר מיישום בפועל של טכנולוגיה זו. מטופלים תופסים סוג זה של ציוד היי טק כמו "הרופא המוביל" ו "הרופא המעודכן בכל החידושים הטכנולוגים". תדמית חיובית זאת תעזור לייצר יותר מטופלים באמצעות הפניות של דור ראשון, שני ושלישי. בדרך כלל המטופלים שחוו את פרוצדורת ה- CAD/CAM הם השגרירים הטובים ביותר ויספרו שהשחזור שלהם אסתטי, היי טקי ושנעשה תוך חוויה מיוחדת במינה.
התוצאה המעשית: הפניית מטופלים חדשים למרפאה. 

4. ההשפעה על הרופא וצוות המרפאה בנוגע לצמיחה, התחדשות, ומורל.

לשילוב מערכת ה- CAD/CAM במרפאה יש גם יתרונות ברורים לרופא ולאנשי הצוות.  המערכות הללו מתאימות ביותר לרופאים שרוצים להתחדש, שמתעניינים בתחום ההייטק, שנהנים כשהם נתקלים באתגר קליני חדש וכן מהאחריות והתחושה של הישג מעצם העיצוב והשליטה על המוצר ועל זרימת העבודה במרפאה, מבלי להיות תלויים במעבדה חיצונית. משתמשים רבים נהנים מהאתגר של תהליך היצירה ושינוי משגרת היומיום שלהם. בנוסף, הרופא חשוף לחברים בקבוצות עמיתים חדשניות אשר שואפים לשכלל את טכניקות העבודה שלהם עם מערכת ה CAD/CAM.
באמצעות ניצול הפונקציה של המצלמה האינטראאורלית, הרופא, המזהה מטופלים פוטנציאליים לסוג שחזורים זה, יכול להסביר להם על התהליך תוך הדגמה על היתרונות בשחזורי CAD/CAM.  

רופאים שרכשו המערכת בוחרים להרחיב את שיתוף הצוות בתהליכי הסריקה והחריטה. גם הסייעת ואפילו פקידות הקבלה גאות בחידוש הטכנולוגי כמו גם הטיפול בעניינים הכספיים למטופלים המעוניינים בשחזורים אלה. כל הצוות, עם גישה חיובית כלפי טכנולוגיית ה CAD/CAM, ייהנה דרך אתגר זה לקידום מקצועי ולצמיחה.

החישוב הכלכלי 

רופאים רבים הם "מבוססי עלות" ולא "מבוססי גידול הכנסות ורווח".
הם מתמקדים במחיר הרכישה של הסורק והמחרטה ולא בגידול הצפוי בהכנסות ובירידה הישירה בתשלום למעבדה הנוכחית שלהם. המחירים המופעים בחישוב אינם כוללים מע"מ.

המערכת המשולבת Caresream/Amann Girrbach מבוססת על רכישה ב- 60 תשלומים חודשיים של 6,600 ₪  ועל בסיס עלות מופחתת על פני 5 שנים. האספקה המתכלה: בלוקים זירקוניה או חרסינה ומקדחי חריטה​​, עלותם כ- 55 ₪ לכתר.  נקודת האיזון היא בין 20 ל 25 יחידות לחודש, תלוי במעבדה ובעלות לכתר שגובה המעבדה. מערכת ה CAD/CAM משלמת, פשוטו כמשמעו, את עצמה ויוצרת רווח נאות כפי שנראה בהמשך. 

מערכת הCAD/CAM המשולבת  (סורק אינטראאורלי + מחרטה 5 צירים רטובה + תנור סינטור ) היא אולי הטכנולוגיה היחידה ברפואת שיניים המשלמת את עצמה במקום התשלום של הרופא למעבדה. הרווח נקבע על ידי מספר הכתרים שיוצרו על פני תקופת הזמן.

 

הבה נראה את הדוגמא הבאה הממחישה את הרעיון הזה:


מחיר המערכת המשולבת:

  • 60 תשלומים חודשיים של 6,600 ₪ (המחיר כולל ריבית שנתית של כ 3.9% על עלות המערכת בסך 360,000 ₪)

  • הנחת עבודה: 25 כתרי חרסינה לחודש על פני תקופה של חמש השנים. בנוסף, נניח פחת ב- 5 שנים (יש המגדירים כמחשב: פחת ב-  3 שנים) המערכת תהיה עם ערך אפס בתום 5 השנים הללו. 

הערה חשובה: 25 כתרים לחודש – מדובר במרפאה קטנה/בינונית. במרפאות גדולות יותר עם כמות כתרים גדולה יותר (מ- 50 יחידות כתרים ומעלה), יש להביא בחשבון תוספת כ"א לחצי מישרה או מישרה (בעיקר עבור שלב העיצוב במחשב) של טכנאי או סייעת, אולם תוספת כספית זו מתגמדת נוכח הרווח הצפוי. 

 

  • הבה נסתכל על המתמטיקה:


עלות השימוש במערכת לכל כתר= מחיר המערכת לחלק למספר הכתרים המיוצרים בתקופה של 5 שנים.

60 X   6,600 ₪ = 396,000 ₪  לחלק ל 1,500 כתרים בתקופה של 5 שנים= 264 ₪ לכתר זירקוניה או חרסינה (כולל עלות המערכת)

  • עלות מתכלים * 55 ₪ לכתר

*בלוקים זירקוניה/חרסינה, מקדחים

סך הכל עלות ליחידה על פני אורך החיים של המערכת 319 ₪  

הדוגמא לעיל מראה כי הרופא שילם 264 ₪ ליחידה לשימוש במערכת, בתוספת 55 ₪ ליחידה למתכלים,
כלומר 319 ₪ ליחידה כולל הפחת (או התשלום) על המערכת.
כפי שמודגם, הפחת או ערך שייר נמוך עדיף בהשוואה למה שהרופא שילם במשך שנים למעבדה חיצונית.

מסקנות:

בהנחה שהרופא גובה מהמטופל מחיר של  2,500 ₪ לכתר
(בכתרי זירקוניה הרופא יבקש וגם יקבל 300 ₪ יותר מכתר חרסינה רגיל):

הרופא רוכש מערכת טכנולוגית חדשה של סורק אינטראאורלי ומחרטה בתשלום חודשי
השווה ערך לפחות מ 3 כתרים בחודש. 

הרווחים שהרופא מפיק מהמערכת החדשה :

  • הרווח הכספי הישיר לרופא בהנחה של 25 כתרים בחודש:

  • [25-3] X   [2,500-319[ = 47,982 ₪  לחודש או כ 54,000 ₪ לחודש עם כתרי זירקוניה 

  • הרווח הכספי העקיף: חיסכון בחומרי מידה, חיסכון בזמן כיסא
    (פחות זמן בלקיחת מידות עם הסורק ופחות פגישות) 

 

רווחים נוספים: יתרונות שיווקיים, גאווה לצוות וצמיחה מואצת למרפאה. 

לסיכום:

מרפאה המספקת 25 יחידות כתרים לחודש מייצרת רווח ישיר ומידי של כ- 50,000 ₪ בחודש
מיד עם הכנסת המערכת לשימוש במרפאה.

 

למען ההשוואה: אם הרופא היה מזמין את כתרי הזירוקניה או ה- EMAX הללו במעבדה חיצונית, הוא היה משלם לפחות 500 ₪ ליחידה (בד"כ יותר) כך שההוצאה הנוספת של המרפאה על שימוש במעבדה הייתה לפחות: 4,500 לחודש!, כמובן שמעל נקודת האיזון של 25 כתרים לחודש, כל כתר נוסף יעלה לרופא 55 ₪ בלבד במקום תשלום של 500 ₪ למעבדה (שלא לדבר על החיסכון בחומרי מידה וזמן כיסא).

 

שיקול דעת צריך להינתן לכל השקעה בטכנולוגיה חדשה למרפאה ורכישת הסורק והמחרטה היא לא יוצאת מן הכלל. קריטריונים שצריך להביא בחשבון בעת הרכישה כוללים את העלות בפועל, את שביעות הרצון של המטופלים, את היתרונות הגדולים והתגמולים (מוחשיים ובלתי מוחשיים) מהרכישה ומהיישום של טכנולוגית CAD/CAM,
שהרופא יכול לצפות לקצור. כפי שאומר הפתגם העתיק, "אתה מקבל מה שאתה משלם עבורו." 

bottom of page