Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility איך לבחור סורק אינטראאורלי | מאמר דנטל צאקיר
top of page

איך לבחור סורק אינטראאורלי

המאמר אינו ממליץ על סורק כלשהו.

מאת: צבי צ'אקיר

הסורקים האינטראאורלים, המשמשים ללקיחת מידות דיגיטליות, נכנסים יותר ויותר למרפאות והתחזיות מדברות על כך שכבר בשנת 2020 רוב המרפאות תהיינה מצוידות לפחות בסורק אחד. בשוק הדנטלי בעולם ובארץ, מוצע מגוון גדול של סורקים אינטראאורלים. אז כיצד לבחון ולבחור את הסורק המתאים?
כאשר חושבים על רכישת סורק, יש לבחון ולשקול מספר היבטים. מאמר זה מבקש להציג אילו היבטים יש לקחת בחשבון.


מטבע הדברים, הרופאים חשופים להשפעה של אנשי שיווק ומכירות, פרסומים, סמינרים, מעבדות וגם של המטופלים עצמם, על הצורך להכניס למרפאה סורק אינטראאוראלי ומערכת חריטה. אני עוקב אחרי ההתפתחות של ציוד קאד קאם (סורקים ומחרטות) במשך מספר שנים  ובמאמר זה אנסה להביא בפניכם מניסיוני ואת הידע שרכשתי.

מאמר - איך לבחור סורק אינטראאורלי

בעבר, רופאי שיניים שרכשו ושילבו במרפאה מערכות שלמות, הכוללות סורקים, תוכנות עיצוב, ומחרטות, לא היו מרוצים מרמת איכות העבודות וגם לא מרמת העלויות. ההבטחות לחיסכון בעלויות ועל המאמץ הקטן הנדרש על מנת להשיג התאמה ואסתטיקה רצויה, לא עמדו במבחן התוצאה. אולם היום, המודל העסקי התפתח עד לנקודה שבה קניה של סורק אינטראאוראלי ומחרטה מרפאתית יכולות להביא לתוצאות הרצויות תוך שמירה על כדאיות כלכלית.

אחד היתרונות המשמעותיים הוא שכיום (שלא כבעבר) כמעט כל הסורקים פתוחים, מה שמאפשר עבודה עם כמעט כל נותני השירות (טכנאים, מרכזי חריטה והדפסה, חברות שתלים וכו'). הסורקים הפתוחים הופכים את הרופא לקברניט המנתב את תכנון וביצוע העבודות השיקומיות בין שלל האפשרויות העומדות בפניו ומאפשרים לו להחליט בהתאם לרצונו וצרכיו.

קניית סורק אינטראאורלי, עם או בלי מחרטה, אינם החלטה פשוטה. לכן חשוב לרופא לבדוק בעצמו את המערכות המוצעות בשוק. בלוגים, פרסומים מקצועיים ומשתמשים קיימים, הם מקורות מצוינים לקבלת מידע, אולם זה לא מספיק. 
 

אז כיצד לבחור סורק אינטראאורלי?

 

יתרון שיווקי
היתרון השיווקי קיים מאז ומתמיד מאחר ומטופלים אוהבים טכנולוגיות חדשות ויעדיפו סריקה דיגיטלית ע״פ חומרי המטבע המסורתיים.
אולם לשלם עשרות אלפי שקלים עבור סורק אינטראורלי רק למטרות שיווקיות לא נראה כאסטרטגיה עסקית מנצחת.

קלות השימוש
סורק שקשה לתפעל אותו, סופו שלא להיות בשימוש. בהקשר זה גודל הסורק הוא פקטור חשוב מאוד.
חיסרון משמעותי הוא כשהסורק גדול ולא נוח, ובעיקר כשהטיפ בקצהו גדול מדי, והשימוש בו מסורבל וקשה.
זו הסיבה שלרוב הסורקים יש טיפים מתחלפים במידות שונות. על כן חשוב לבדוק האם אכן יש לסורק טיפים מתחלפים (הניתנים לעיקור באוטוקלאב), כמה גדלים של טיפים יש לו, והאם טיפ אחד לפחות הוא קטן ממדים.

דיוק
רוב הסורקים כיום מדויקים יותר מחומרי המידה המסורתיים. אף על פי שלכל יצרן יש ניתוח של דיוק הסורק שלו, ניתוחים אלו אינם תמיד אוביקטיביים ולכן חשוב לקבל ולבדוק תוצאות מחקרים של גופים בלתי תלויים. כמו כן חשוב מאד לבחון את הדיוק באמצעות סריקה של קשת שלמה ולא של קשת חלקית - זאת מכיוון שדיוק טוב בסריקה של אורכי קשת קטנים מושג ברוב הסורקים, אולם חלקם יכשלו בדיוק, בסריקה של עבודות גדולות.

אחריות תמיכה ושירות
אחריות תמיכה ושירות הם הפקטורים החשובים ביותר מאחר ובנושאי קאד קאם הרופאים יצטרכו לקבל תמיכה באופן קבוע לאחר הקנייה. מאחר והרופא יהיה חייב להיות בקשר תדיר עם הספק,  נושא השירות חשוב ביותר. כדאי לשלם קצת יותר לספק ע״מ לקבל ממנו שירות אמין ותמיכה זמינה. אחריות כלולה בד״כ למשך שנה אחת עם אפשרות להאריך אותה לשנה נוספת או יותר. ישנם סורקים עם שנתיים אחריות ואפילו שלוש שנים. אם ניתן לרכוש אחריות ל 5 שנים, מומלץ, מאחר ותיקון סורק שלא באחריות עלול להיות כואב. עדכונים כלולים בדרך כלל (אבל לא תמיד). חשוב לבדוק למי מהמשווקים יש שירות טוב והיענות מהירה וזמינה. התמיכה המהירה שתקבלו או לא, היא החלק החשוב ביותר בהחלטת הקנייה שלכם. חשוב גם לבדוק אם הספק נותן לרופא סורק חלופי בזמן שהסורק שלו מושבת לצורך תיקון.
הדרך הטובה ביותר לזהות ספק עם שירות טוב היא באמצעות המלצות מהקולגות שלכם. תשאלו ותבררו אצל קולגות שרכשו סורק על השירות והתמיכה שהם מקבלים, לפני שתחליטו איזה סורק לרכוש, אחרת האכזבה עלולה להיות גדולה.

הדגמות במרפאה
לפני רכישת סורק חשוב לבקש הדגמה/ות במרפאה. מומלץ לבקש מהמשווק להגיע למרפאה למספר הדגמות עם מטופלים (לא מספיקות הדגמות ע"ג מודלים). לא תמיד נוח למשווק להגיע במועד מסוים שנקבע עם מטופל, שלא לדבר על מספר מועדים. ההמלצה שלי היא להתעקש על כך ואם זה לא ניתן, חשוב לפחות לתאם פגישה אצל קולגה שברשותו הסורק ולראות אותו בשעה שהוא סורק מטופל.
חשוב עד הכרחי שהדגמה אחת לפחות תיעשה עם מטופל לעבודה של קשת שלמה, היות ורק שם נמדדים הדיוק והיכולת של הסורק ולא בסריקה של כתר בודד או גשר קטן. בדיקת העבודות שתקבלו מהסריקה, בתוך פה המטופל, יתנו לכם תמונה ברורה על הדיוק ועל יכולות הסורק.

עלות הסורק
מחירי הסורקים נעים היום בין כ 70,000 ₪ ל כ 150,00 ₪. הפער הזה נובע גם מיכולות הסורקים אך לא רק.
יש לבדוק אם המחיר סופי או שיש לשלם מידי חודש דמי שימוש או מידי שנה עבור חידוש הרישיון שבלעדיו הסורק יפסיק לעבוד.
הסכומים השנתיים הללו מצטברים במשך השנים והופכים את הסורק ליקר.

סיכום
לאחר שנים רבות של התפתחות הטכנולוגיה הזאת - כאשר העלויות נמוכות יותר, עם יותר תחרות ועם ארכיטקטורה פתוחה - הגיע הזמן שכל רופא ישקול להכניס לשימוש במרפאה סורק אינטראוראלי ללקיחת מידות דיגיטליות.
תוך שנה שנתיים, אני מאמין וכמוני גם תחזיות שונות המופיעות ברשת, שברוב המרפאות ישתמשו בסורק כסטנדרט בטיפולי שיניים.

bottom of page